Slovenská pošta vydala voňavú veľkonočnú poštovú známku

04.03.2013 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) - Slovenská pošta vydala 1. marca poštovú známku "Veľká noc 2013: Ľudové motívy v diele Ľudovíta Fullu" s nominálnou hodnotou 0,45 eur. "Poštová známka vychádza na tlačových listoch s 50 známkami a tento rok rozvonia veľkonočné pozdravy vôňou tulipánu. Technikou viacfarebného ofsetu ju vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha," uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Ústredným motívom tohtoročnej poštovej známky je kraslica dekorovaná ľudovými motívmi výšiviek a rastlinných ornamentov. Ornamentálna štruktúra známky vychádza z tvorby zakladateľa slovenského moderného maliarstva Ľudovíta Fullu. Umelec bol vo svojej tvorbe inšpirovaný ľudovou tvorivosťou rezbárstva, sklomaľby a textilu.

Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa (FDC). Prítlač FDC tvorí alegória znovuzrodenia vo forme Ukrižovaného Krista vsadeného do rámu tvoreného typickými ľudovými veľkonočnými motívmi veľkonočného vajíčka a zajačika. Uvedené symboly tiež vychádzajú z diela Ľudovíta Fullu. Motívom FDC pečiatky je lineárne stvárnený motív Ukrižovania. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a pečiatky je Robert Jančovič.

Slovenská pošta k tejto emisii vydala aj celinovú pohľadnicu s natlačenou známkou na adresnej strane. Motív obrazovej časti pohľadnice pozostáva z pôvodného koloristického výtvarného návrhu poštovej známky "Veľká noc 2013: Ľudové motívy v diele Ľudovíta Fullu".
 

Vyberte región